Doğalgaz fiyatları, pandemi döneminde başlayan ve ardından da Rusya-Ukrayna krizi ile birlikte talep olarak zirveye ulaşmıştı. Dünyadaki en büyük doğalgaz rezervlerine sahip Rusya ile özellikle Avrupa arasında karşılıklı olarak yaptırımlar silsilesi devam etti. Geçtiğimiz yıl Rusya, Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatını daha da azaltacağını ve Ukrayna’yı destekleyen Avrupa ülkeleri üzerindeki baskıyı daha da artıracağını ifade etmişti. Avrupa savaş öncesinde doğalgazının yüzde 40’ını, petrolünün ise yüzde 30’unu Rusya’dan ithal ediyordu. Dolayısıyla enerji krizinden kaynaklı riskler daha görünür olmaya başladı.
Bu dönemde gaz sevkiyatının kesilmesi halinde kıtanın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya’nın resesyona gireceği, yüksek enflasyondan dolayı azalan tüketici talebinin daha da düşeceği tahmin ediliyordu.
Ağustos 2021’de megavat saat başı 25 Euro olan doğalgaz fiyatları Ağustos 2022’de tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak megavat saat başı 342,8 Euro’yu görmüştü.
Doğalgaz vadeli işlemleri ise Ağustos 2022’de 9,982 fiyatını görerek tarihi zirve yapmıştı.
En büyük doğalgaz fonlarından olan United States Natural Gas Fund – UNG, Ağustos 2022’de aynı şekilde 32,37 dolar ile zirve yapmıştı.
United States Natural Gas Fund – UNG geçen hafta ise 9,15 dolar ile 2021’deki fiyatlarına geriledi. Fon son bir ayda yüzde 33,76 düşerken, son bir yılda yüzde 31,16 oranında geriledi.
Buna karşın Avrupa’da kış aylarının beklenenden daha ılık geçmesi ve doğalgaz depolarındaki doluluk oranları gaz fiyatlarında gevşemeye neden oldu. Ağustos 2022’de megavat saat başı 342,8 Euro ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan gaz fiyatları, Şubat 2023 vadeli kontratlarda megavat saat başı 58,4 Euro’ya inerek son 5 ayda yüzde 83 düşüş kaydetti.
Beklenmedik Kış ve Beklenen Tehlike
Avrupa’yı tehdit eden doğalgaz tedarik sıkıntısı normalden sıcak geçen kış nedeniyle beklentilerin dışında kaldı. Dünya genelinde 2022’nin bugüne kadar ölçülen en sıcak 5. Avrupa’da ise en sıcak 2. yıl olduğu bildirildi. AB verilerine göre, 2022 yılı “sıcaklık kayıtlarının tutulmasından bu yana ölçülen en sıcak 5. yıl” oldu. Sıcaklık 1850-1900 dönemine göre ise 1,2 derece arttı. Avrupa kıtası ise kayıtlardaki 2. en sıcak yılını 2022’de yaşadı. En sıcak yıl 2020 olmuştu.
Kış aylarının beklenenden daha sıcak geçmesi her ne kadar doğalgaz fiyatları açısından kullanıcılara fayda sağlasa da önümüzdeki dönemde iklim krizinin git gide yaklaştığını gösteriyor. Kuraklık gerçeği gittikçe yakınlaşıyor. Dünyada ve ülkemizde sıcak ve kuru geçen hava şartları üretim rekoltelerinde düşüşe neden oluyor. Dolayısıyla gıda krizi de gittikçe yaklaşan önemli bir risk unsuru olarak görünüyor.
kaynaklar: etfgundem.com, tradingwiev.com,accuweather.com
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.