featured

TUR ETF’in 2022 Başarısı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD borsalarında işlem gören iShares MSCI Turkey ETF, 2022’de performans açısından diğer ülke ETF’lerinden dikkat çekici bir şekilde ayrışan borsa yatırım fonu olarak öne çıktı. Öyle ki TUR ETF yıllık %83,16 getiri ile gelişmiş ülke ETF’leri dahil 2022 yılının en yüksek getirili fonu oldu.

Peki neden ve nasıl?

iShares MSCI Turkey ETF (TUR), 26 Mart 2008’de ihraç edildi ve o tarihten beri ABD borsalarında işlem gören tek borsa yatırım fonumuz olmaya devam ediyor.

Fonun, %85’i Borsa İstanbul‘da yer alan büyük ve orta ölçekli şirketleri belirli oranlarda portföyünde bulundurup, bu şirketlerin performansını yatırımcılarına yansıtmayı amaçlamaktadır.

TUR ETF, yabancı yatırımcılara Borsa İstanbul’a tek seferde yatırım yapma imkanı sağlarken, aynı zamanda ülke ekonomik görünümü açısından fikir oluşturmalarını sağlıyor. Son verilere göre iShares MSCI Turkey ETF’inde (TUR) yönetilen toplam varlık geçen yıl 297 milyon dolar iken 2022 yılında portföy büyüklüğü yüzde 30 artışla 387 milyon dolar olmuştur.

Yukarıdaki grafikte TUR ETF’ inin işlem görmeye başladığı tarihten bu yana gerçekleşen yıllık performansları yer almaktadır. 2021 yılında ülkemizde gerek ekonomik gerek siyaset alanında yaşanan TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevine son verilmesi, ardından faiz indirimleri döngüsünün başlamış olması ve dolar karşısında hızla değer kaybeden Türk Lirasının değerini korumak ve liralaşma kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kur Korumalı Mevduat uygulamasını duyurması gibi birçok önemli olay sonrasında TUR ETF’i %-27,51 oranında bir negatif performans göstermişti. Ertesi yıl kayıplarını kapatan TUR ETF, ayrıca ETF dünyasında en çok yükselenlerden oldu.

2022 yılı olumsuz global ve yerel koşullar nedeniyle Türkiye ekonomisi için zorlu bir yıl oldu. Bu zorluk en çok enflasyon ve döviz kuru tarafında yaşansa da borsa tarafında ise pandemi döneminde başlayan yatırımcı akını 2022 yılında da devam etti. 2022 yılı BIST 1** için rekorlar yılıydı diyebiliriz. BİST100 endeksi yıl içerisinde en yüksek 5.562,98 puanını görürken, en düşük ise 2.038,17 puanını gördü. Endeksin yıllık getirisi de %194,9 oldu.

Gelişmekte olan ülkeler yıl içerisinde Çin’deki yavaşlama ve Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımların etkisiyle oldukça ciddi darbe aldı. Özellikle Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı bazı gelişmekte olan ülke ekonomileri açısından fırsat olarak görülse de bazı ülkeler arasında ciddi ayrılıklar yaşandı.

2022 yılında en fazla yükseliş kaydeden %83,16 ile iShares MSCI Turkey ETF (TUR) olurken; en fazla düşüş kaydeden ise %-99,84 ile iShares MSCI Russia ETF (ERUS) oldu.

TUR ETF 2022 Fiyat Seviyeleri

  • Açılış Fiyatı: 18,69 dolar
  • Kapanış Fiyatı: 37,00 dolar
  • Zirve Fiyatı: 37,46 dolar
  • Dip Fiyatı: 17,20 dolar

 

kaynak: investing/mervesengul

TUR ETF’in 2022 Başarısı
Giriş Yap

ETF GÜNDEM ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!