featured

Tek Hisse Senedi ETF’leri Bir Sonraki Trend Olabilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) kısa süre önce, birkaç tek hisseli ETF’lerin borsada işlem görmesini onayladı. Küresel piyasalarda yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri nedeniyle özellikle ABD piyasalarında farklı işlemlere odaklanan ETF’ler getirileri ile birlikte dikkat çekmeye başladı. Yatırımcılar son dönem Tesla, Apple ve Nike gibi tekil olarak hisse senedi performansına göre yönetilen ETF’leri tercih etti.

Peki nedir bu Tek Hisse Senedi ETF’leri?
Tek Hisse Senedi ETF’leri (Single Stock ETFs) bir hisse senedinin kaldıraçlı veya ters pozisyonuna izin veren yeni bir borsa yatırım fonu (ETF) türüdür. Tek Hisse Senedi ETF’leri açığa satış ve kaldıraç işlemlerini yatırımcı adına yaparak değişken piyasalar için çeşitlilik sunmayı amaçlamaktadır.

Tek Hisse Senedi ETF’leri adından da anlaşılabileceği üzere portföylerinde sadece tek bir hisse senedini taşırlar, birden çok hisseden oluşan portföyleri takip etmezler. Hisse senetlerindeki açığa satış veya türev piyasalarda ters pozisyon almanın maliyeti ve barındırdığı yüksek riskten dolayı yatırımcılar çoğunlukla bu tür finansal enstrümanlardan uzak durmaktadırlar. Tek Hisse Senedi ETF’leri de tam olarak bunun için vardır diyebiliriz. Portföy yöneticileri, bu fonlarda belli bir hissede kaldıraçlı ve ters pozisyon işlemlerini yatırımcılar adına yapmış olurlar.

Bunu bir örnek üzerinden anlatmaya çalışalım.
Diyelim ki gelecek dönemde Nike (NKE) hissesiyle ilgili olarak düşüş beklentiniz mevcut. Fakat bu hisse senediyle ilgili olarak hangi piyasadan, ne zaman ve hangi fiyattan işlem yapmanız gerektiğine dair yeterli bilginiz yok. O halde bunun için şu ETF’e göz atabilirsiniz: AXS 2X NKE Bear Daily ETF (NKEQ).

NKEQ ETF, Nike hisse senedinin günlük fiyat hareketlerinin -2x (%200) oranında ters pozisyon açarak kazanç elde etmeye çalışmaktadır. Yani tek bir hisse senedinin ters ve/veya kaldıraçlı işlemlerin performansını fona yansıtır. Dolayısıyla Nike hissesinin fiyatı spot piyasada değer kaybettikçe, NKEQ ETF yatırımcısı kara geçecektir, hem de iki katı oranında.

ETF, geçtiğimiz Temmuz ayında borsada işlem görmeye başladı ve şu anda 67.70 dolardan işlem görmekte. Son bir aydaki performansına göre örneğin; elinde 1.000 dolarlık NKEQ olan yatırımcının kazancı 234,4 dolar oldu.

Yalnız unutmamak gerekir ki, piyasanın yönü beklentilerin tersi istikametinde devam ettiği senaryoda da iki katı şeklinde kaybınız olması oldukça yaşanabilecek bir durum.

Öte yandan bu ETF’in bir diğeri de mevcut: AXS 2X NKE Bull Daily ETF (NKEL). ETF, diğer ETF’in tersi olarak, Nike hisse senedinin günlük fiyat hareketlerinin 2x (%200) oranında pozisyon açarak kazanç elde etmeyi amaçlar. Nike hissesinin yükseleceğine dair beklentiye göre yönetilir. Nike hissesi spot piyasada değerlendikçe NKEL ETF iki katı oranında değerlenecektir. ETF’in şu andaki fiyatı 18.23 dolar. Son bir aydaki performansına göre örneğin; elinde 1.000 dolarlık NKEL olan yatırımcının kaybı 226,7
dolar oldu.

Bu her iki ETF’in birbirinin tersi olması sebebiyle son bir ayda, biri kazandırırken biri de kaybettirmiş oldu. Global çapta büyük bir spor ayakkabı ve spor giysi markası olan Nike şirketinin duruma da bir göz atmak gerekir. Şirket, geçtiğimiz hafta yılın ilk çeyreğine ilişkin finansal raporlarını yayınladı. Raporda çeyreklik toplam gelirini 6.64 milyar dolar olarak açıklarken, 6.81 milyar dolar olan analistlerin beklentisinin altında kaldı.

Bilançonun ardından Cuma günü piyasa açılışında Nike hissesi %-12,61 oranında düşüşle 83.30 dolardan işleme başladı. Aynı gün yükseliş yönlü kaldıraçlı ETF’i olan NKEL %-24,64 oranında düşerken, ters yönlü ETF’i olan NKEQ ise %28,13 oranında artış gösterdi. NKEQ, Nike hisse senediyle 2x şeklinde aynı yönde ilerlerken, NKEL ise Nike için ters bir korelasyon örneğidir diyebiliriz.

Yukarıda örneğini verdiğimiz tek hisse senedi ETF’lerinin haricindekiler aşağıda listelenmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıda listelenen tüm fonlar, tek bir şirket tarafından yönetiliyor. AXS Investments, bu fonların tümünü geçtiğimiz Temmuz ayında piyasaya sürdü. Listelenen 8 tek hisse senedi ETF’lerinin toplam portföy değeri 66.5 milyon dolar büyüklüğünde. Şirket, bireysel ve kurumsal müşterilerine yönelik portföy yönetimi sunmanın yanı sıra halka açık borsa yatırım fonlarının yönetimini yapıyor. AXS Investments yönetilen bu fonlar, aktif olarak yönetilen fonlardır. Yönetilen tek hisse senedi ETF’lerinin yönetim ücretleri ise 1,15% şeklinde. AXS Invesments bunun dışında alternatif büyüme, inovasyon ve çevreye
odaklanan farklı temalarda birçok borsa yatırım fonu da yönetiyor.

 

Yazının indirilebilir PDF versiyonu için buraya tıklayabilirsiniz.

 

 

 

Tek Hisse Senedi ETF’leri Bir Sonraki Trend Olabilir mi?
Giriş Yap

ETF GÜNDEM ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!