featured

Pamukta Resesyon Endişesi ve Pamuğa Yatırım Yapan ETF’ler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yılda 27 milyon ton üretimi yapılan pamuğun fiyatında ibre tersine döndü. Arz kısıntısı ve pandemi sonrası taleple büyük sıçrama yapan pamuk fiyatları resesyon endişesi ve Çin’in ağırlaşan COVID tedbirleriyle bir anda büyük baskı altına girdi. Fiyatlar mayıs ayında test ettiği 11 yılın zirvesinin %40 altına indi. Küresel talebin yavaşlamasıyla fiyatların daha da gerileyebileceği tahminleri yapılıyor.

ICE’de pamuk vadeli işlemleri birçok sebebin bir araya gelmesiyle düşüyor.

  • Çin’in yeni COVID kısıtlamalarını benimsemesinin ardından dünyanın en büyük tüketicisinde zayıf talep endişesi yaşanıyor.
  •  Fed’in faiz artışlarının yarattığı güçlü dolar ortamı spekülatif yatırımları olumsuz etkiliyor ve fiyat görünümünüm bozuyor.
  •  Yüksek enflasyon ve resesyon endişesi tüketimi baskılıyor.
  • Düşük tüketim beklentileri, pamuğun son fiyat artışı, yüksek navlun ve sınırlı arz gibi faktörler küresel pamuk ticaretini engelliyor.

Mayıs ayında 11 yılın en yüksek seviyesi olan pound başına 158 dolara tırmanan fiyatlar, %40’a yakın değer kaybıyla pound başına 96 cent seviyesine indi. Yılbaşından bu yana %15 olarak gerçekleşen fiyat düşüşü, son 1 ayda %33’ü buldu.

Intercontinental Exchange (ICE)’de listelenen pamuk vadeli kontratı grafiği aşağıda yer almaktadır.

 

ABD borsalarında ise bilinen birkaç pamuk odaklı yatırım yapan borsa yatırım fonu (ETF) mevcut. Pamuk emtia olarak hali hazırda birçok emtia ETF’inin portföyüde küçük yüzdelik oranlarda yer alıyor . Son zamanlarda yaşanan pamuk fiyatlarındaki düşüşe istinaden bu ETF’lerin performanslarını incelemek istedik.

1. iPath Series B Bloomberg Cotton Subindex Total Return ETN (BAL)

BAL, vade tarihinden itibaren bir ila beş ay arasında pamuk vadeli işlem sözleşmeleri endeksini takip etmektedir. Fonun toplam değeri 33 milyon dolardır. Son 1 yıllık getirisi %34,92 olsa da, son 1 aydaki kaybı -%21,50 düzeyindedir. Anlık işlem fiyatı 65,00 dolar

Peki ETN Nedir? Buraya tıklayabilirsiniz.

2. WisdomTree Cotton ETF (COTN)

COTN ETF, Bloomberg Cotton Subindex’ine yatırım yapmaktadır. Fonun toplam değeri 4.83 milyon dolardır. Son 1 yıllık getirisi %21,82 olsa da, son 1 aydaki kaybı -%26,47 düzeyindedir. Anlık işlem fiyatı 3,10 dolar

3. iPath Series B Bloomberg Softs Subindex Total Return ETN (JJS)

Bu fon direkt olarak pamuğa yatırım yapmasa da odağında üç tane emtia bulunmaktadır. Bunlar; şekeri kahve ve pamuk. Fon bunlara ilişkin vadeli işlem kontratlarına yatırım yapmaktadır. Fonun toplam değeri 16,1  milyon dolardır. Son 1 yıllık getirisi %22,80 olsa da, son 1 aydaki kaybı -%9,56 düzeyindedir. Anlık işlem fiyatı 60,10 dolar 

 

kaynaklar: dunya.com / etf.com

 

 

Pamukta Resesyon Endişesi ve Pamuğa Yatırım Yapan ETF’ler
Giriş Yap

ETF GÜNDEM ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!