featured

Resesyon Söylemleri Değerli Metal ETF’lerini Nasıl Etkiledi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde resesyon olasılığı söylemlerine ilişkin fiyatlamaları nedeniyle petrol fiyatları, sert gerileme kaydetti. Bu durumdan aynı şekilde metal piyasasında da etkisini gösterdi. Bakır fiyatları 14 ayın en düşük seviyesine gördü; çinko, alüminyum ve kalayda da fiyatlar geriledi.

Resesyona yönelik çeşitli kurumlardan açıklama gelmeye devam etti. Morgan Stanley yayımladığı raporda S&P500 Endeksinin %15-20 civarı düşüşle yaklaşık 3 bin puana düşmesini beklediklerini belirtti. Goldman Sachs analistleri de benzer görüşte. Resesyon beklentisini paylaşan kurumlardan sonuncusu da Citigroup oldu. Citigroup analistlerine göre dünya ekonomisinin resesyona girme olasılığının %50’ye yaklaştığını belirtti.

ETF piyasalarına baktığımızda, bakır fonlarından en büyüğü olan (1.62 milyar dolar) COPX – Global X Copper Miners ETF %-3,88 düşüşle 33.43 dolardan işlem görüyor. Fonun fiyatı son 10 ayın en düşük seviyesini test etti. Bakır vadeli işlemleri ise şu anda %-3,02 düşüşle 8.724 puandan işlem görmekte.

Alüminyum, bakır ve çinko olmak üzere, üç metale eşit ağırlık veren DBB – Invesco DB Base Metals Funds ETF, %-1,67 oranında düşüşle 20.84 dolardan işlem görmekte. Fonun fiyatı son 7 ayın en düşük seviyesinde.

ABD’nin önde gelen petrol ETF’lerinden olan BNO – United States Brent Oil Fund LP, %-4,07 oranında düşerek 32.09 dolardan işlem görmekte. Resesyon endişeleriyle birlikte petrol fiyatlarında da sert düşüşler yaşandı. Brent petrol fiyatı an itibariyle %-4,66 düşüşle 107.15 dolardan işlem görmekte.

Platin spot fiyatını takip eden PPLT – Aberdeen Standart Physical Platinum Shares ETF, kayıplarını sınırlı bir oranda azaltarak %-0,53 oranda düşüşle 86.78 dolardan işlem görmekte. Fon, haziran başında 92.88 dolar fiyatından işlem görmekteydi. Spot platin fiyatı ise şu anda %-1,03 oranında düşüşle 930.10 puandan işlem görmektedir.

Diğer önemli emtia (metal) ETF’leri de yukarıdaki tabloda listelenmektedir.

 

Son olarak yurt içindeki borsa yatırım fonlarında da Çarşamba gün sonu itibariyle kapanış verileri aşağıdaki gibidir.

 

Ek bilgi: 

Resesyon Nedir?

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması ve daralma yaşamasıdır. Resesyon sonucunda ülkelerin ekonomik şartlarında negatif değişimler yaşanır. Aynı zamanda, resesyon oluşumu öncesi ülkelerin ekonomik piyasalarının ve finans işlemlerinin durgunlaştığı, riskli tabloların oluştuğu gözlemlenir.

 

Kullanılan kaynaklar: bloomberght.com / etf.com / investing.com / matriks

Resesyon Söylemleri Değerli Metal ETF’lerini Nasıl Etkiledi?
Giriş Yap

ETF GÜNDEM ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!