featured

ETF’lerin Mart Enflasyonu Tepkisi Ne Oldu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasaların merakla beklediği ABD 2022 Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %1,2 artarken; yıllık %8,5 ile Aralık 1981’den bu yana en büyük artışı gösterdi.

Mart enflasyonu %8,4 olan beklentilerin biraz üzerinde yükseldi.

Enerji endeksi altındaki benzin fiyatları martta aylık %18,3, yıllık %48 yükseldi. Aynı dönemde gıda endeksi de aylık %1 ve yıllık %8,8 artış kaydetti. Barınma endeksi ise aylık %0,5 ve yıllık %5 arttı.

Rusya’nın Ukrayna işgali ve ardından ABD’ye petrol ithalatı yasağının etkilerinin piyasada hissedilmesi ile Energy Select Sector SPDR Fund ETF (XLE) Nisan ayının ikinci haftasında %3,21 arttı.

Consumer Discretionary Select Sector SPDR Fund ETF (XLY), araba ve kamyon fiyatları son bir yılda ikiye katlandıktan sonra %1,46 arttı.

Bazı ETF yatırımcıları, enflasyon hala yüksek olsa da artık daha fazla yükselmeyeceğini, Mayıs ayında FED tarafından beklenen faiz artışının para politikasını sıkılaştıracağını ve piyasada baskıyı hafifleteceğini düşünüyor.

Kıdemli Pazar Analisti Edward Moya, “Petrol fiyatları 100 dolar civarında istikrara kavuşabilirse, enflasyonun zirvesi gerçekleşebilir, bu da Fed’in yaz aylarında para politikasını aşırı sıkılaştırma ve ekonomiyi resesyona sokma riskini azaltabilir” dedi.

ABD’de işlem gören başlıca gıda ve emtia ETF’lerinin getirileri ise yılbaşından bu yana şekilde gerçekleşti:

Teucrium Wheat Fund (WEAT) (BUĞDAY) : 47,63%

Teucrium Corn Fund (CORN) (MISIR) : 38,72%

United States Oil Fund LP (USO) (PETROL) : 42,09%

 

Orijinal Makale tıklayınız.

ETF’lerin Mart Enflasyonu Tepkisi Ne Oldu?
Giriş Yap

ETF GÜNDEM ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!