featured

MSCI Rusya ETF’ine Bakış

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

24 Şubat Perşembe günü Rusya, Ukrayna’ya askeri operasyon başlatmasının ardından küresel piyasalarda tansiyon oldukça yükseldi. Moskova Borsası durdu, tüm işlemler askıya alındı. Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD ve NATO’nun Ukrayna topraklarını suistimal etmesi nedeniyle özel askeri harekat başlattığı açıkladı.

Ardından ABD, AB ve İngiltere gibi ülkeler Rusya ekonomisine zarar verebilecek birçok yaptırımı uygulamaya koydu. ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri belirli Rus bankalarının uluslararası ödemeler ağı swift sisteminden çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı. ABD Başkanı Biden, aralarında ülkenin en büyük ikinci bankası VTB’nin de bulunduğu 4 büyük Rus bankasına yaptırım getireceklerini açıkladı. Ayrıca, G7 ülkelerinin Rusya’ya karşı yıkıcı yaptırım paketi üzerinde anlaştığını açıkladı.

Güncel gelişmelere göre bugün (28 Şubat) Rusya ve Ukrayna heyetleri Belarus’ta görüşme gerçekleştirecek.

Ayrıca Rusya Merkez Bankası, Moskova Borsası’nda hisse senedi ve türev piyasalarının bugün kapalı kalmaya devam edeceklerini bildirdi.

Rusya Merkez Bankası bugün, faiz oranlarını yüzde 9,5’tan yüzde 20’ye çıkardı. Banka tarafından yapılan açıklamada, adımın rublenin değer kaybı ve enflasyon riskine karşı atıldığı belirtildi.

Siyasi ve ekonomik anlamda yoğun günler yaşanırken ETF tarafında da piyasalara bağlı yüksek bir oynaklık söz konusu.

Tüm bu gelişmelerin ışığında MSCI Russia ETF’ini yakından inceleyelim istedik.

iShares MSCI Rusya ETF (ERUS), New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE)’de 9 Kasım 2010 tarihinde işlem görmeye başladı.

iShares MSCI Rusya ETF (ERUS), Rusya’da işlem gören büyük ve orta ölçekleri şirketleri belirli oranlarda portföyünde bulunduruyor ve bu şirketlerin performansını yatırımcılarına yansıtmayı amaçlıyor.

ERUS ETF, yabancı yatırımcılara Rusya Borsasına tek seferde yatırım yapma imkanı sağlarken, aynı zamanda ülke ekonomik görünümü açısından fikir oluşturmalarını sağlamaktadır.

Son verilere göre MSCI Rusya ETF’inde günlük ortalama 14 milyon dolarlık işlem hacmi mevcuttur. Toplamda yönetilen varlık ise 423  milyon dolardır.

ERUS ETF, BBB puanıyla ortalama fon derecesi statüsündedir. iShares MSCI Rusya ETF, 10 üzerinden 5,59 puan üzerinden BBB MSCI ESG Fon Derecelendirmesine sahiptir.

Diğer fonlar için karşılaştırma yapacak olursak;

ERUS ETF haricinde ABD borsalarında Rusya piyasaları odaklı 2 farklı ETF daha bulunuyor: VanEck Russia ETF (RSX)Franklin FTSE Russia ETF (FLRU)

Yukarıdaki grafikte Moskova Borsası (MOEX) ve ABD’de işlem gören Rusya ETF’lerinin karşılaştırmasını görmektesiniz.

ERUS ETF, Rusya’nın Ukrayna ile kriz yaşamasıyla birlikte Şubat ayında %-35,70’lik bir değer kaybı yaşadı.

Ruble ise Dolar karşısında yine Şubat ayında %-20,27 düşüş yaşadı.

ERUS ETF Tüm Yıllar Getirileri:

ERUS ETF,in portföyünde yer alan ilk 20 hisse senedi:

Rusya enerji kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke. Rusya, dünyadaki bilinen en büyük doğal gaz rezervlerine, ikinci en büyük kömür rezervlerine ve sekizinci en büyük petrol rezervine sahip. Bu, dünyaca kanıtlanmış doğal gaz rezervlerinin %32’si (muhtemel rezervlerin %23’ü), kanıtlanmış petrol rezervlerinin %12’si, keşfedilen kömür rezervlerinin %10’u (tahmini rezervlerin %14’ü) ve kanıtlanmış uranyum rezervlerinin %8’ine sahip olduğunu anlamına gelmektedir.

ERUS ETF’in portföyünde yer alan şirketlerin %48,21’inin enerji sektörü şirketlerinden oluşması da buna kanıt niteliğinde diyebiliriz.

Financial Times’ta yayımlanan bir makalede, bazı ERUS ETF’i yatırımcıları Ukrayna’da artan gerilimi görmezden geldi ve son günlerde Rus hisse senedi fonlarını satın aldı, ancak aynı zamanda silahlara, bombalara ve mermilere de yüklendi, ifadesinde bulundu.

TrackInsight’tan alınan verilere göre, Rus hisse senetlerine odaklanan ETF’ler Pazartesi günkü ABD piyasa kapanışına kadar geçen haftada net 89,5 milyon dolar kazandı. VanEck Vectors Russia ETF’si ( RSX ) haftada Pazartesi’ye kadar olan dönemde 61.3 milyon dolarlık net girişe sahipken, BlackRock’un iShares MSCI Rusya ETF’si ( ERUS ) 20,6 milyon dolar çekti.

7 Investment Management’ın kıdemli portföy yöneticisi Peter Sleep, özellikle Rus borsasının zaten ucuz olması nedeniyle bazı yatırımcıların “dip avına” ve “insanların [krizin] hızla biteceğine dair umutlarını dile getirdiğine” işaret etti.

Önümüzdeki günlerde Rusya – Ukrayna gerilimi küresel anlamda ana gündem maddesini belirliyor olacağa benziyor.

 

kaynaklar:

bbc.com

etf.com

etf.ft.com

vikipedi.com

 

MSCI Rusya ETF’ine Bakış
Giriş Yap

ETF GÜNDEM ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!