featured

Rusya-Ukrayna Çatışması ETF’lerde Oynaklığı Artırıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl finans piyasalarına bu kadar yoğun bir şekilde nüfuz eden enflasyon ve faiz korkularının gölgede kalacağını hayal etmek zordu ancak bugünlerde daha kötülerine maruz kalıyoruz.

Rusya ve Ukrayna arasındaki ihtilafla ilgili endişeler bir süredir devam ediyordu ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uluslararası toplumun çoğunun Ukrayna’nın bir parçası olarak gördüğü iki tartışmalı bölgeye asker göndermesi üzerine bu hafta tamamen doruğa ulaştılar.

Savaşın arefesinde birdenbire, Rusya-Ukrayna çatışması, bunun çok daha büyük bir savaşa dönüşebileceğinden endişelenen yatırımcıların aklında birinci sırada yer aldı. Nitekim bugün itibariyle de Rusya, Ukrayna’ya askeri operasyon başlattı.

ABD ve müttefikleri, Rusya’yı Ukrayna topraklarına daha fazla ilerlemekten caydırmak için, Almanya ile Rusya arasındaki önemli bir doğal gaz boru hattının durdurulması da dahil olmak üzere Rusya’ya yeni yaptırımlar uyguladılar. Rusya – Ukrayna krizi Avrupa’da gaz fiyatlarını %10 artırdı.

Batılı liderler , Rusya’nın Ukrayna’ya daha fazla girmesi durumunda daha  da sert cezai önlemlerin alınacağı konusunda uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, ABD’nin yaptırımlarına yanıt verileceğini açıklarken “Yaptırımlara, Amerikan tarafı için ölçülmüş ve hissedilir güçlü bir yanıt verilecek.” şeklinde duyuruda bulundu.

Bazı analistler Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en önemli askeri çatışması olarak nitelendiriyor. Özellikle Rusya’nın dünyadaki en büyük nükleer silah stokuna sahip olduğu düşünüldüğünde, bu tek başına endişe nedeni.

Daha iyi senaryolar altında bile, Rusya’ya yönelik yaptırımların küresel anlamda ekonomik bir etkisi olabilir. Brent petrol 8 yılın ardından 100 $ üzerine çıkarken ons altın fiyatları ise 1949 $ seviyesini test etti.

Tüm Bunların ETF’lere Etkisi 

ETF’ler açısından, Rusya-Ukrayna ihtilafından en belirgin yansıma, Rusya hisse senedi ETF’lerindedir. VanEck Russia ETF (RSX) ve iShares MSCI Russia ETF (ERUS) Salı günü sırasıyla %9 ve %10 düştü.

Her iki ETF de Ekim ayındaki zirveden bu yana %36’dan fazla düştü.

Rusya-Ukrayna çatışması sürmeye devam ederse ve özellikle tırmanırsa, piyasalarda daha fazla oynaklık yaşanabilir. Öte yandan, gerilimlerin azalması, petrolün geri çekilmesiyle aynı anda hisse senetlerinin bir rahatlama rallisi düzenlediği görülebilir.

 

Makalenin kaynağı için: etf.com/sumit roy

çeviri: merve şengül

Rusya-Ukrayna Çatışması ETF’lerde Oynaklığı Artırıyor
Giriş Yap

ETF GÜNDEM ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!