featured

ABD Piyasalarında Yeni Bir “Kenevir” ETF’i

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD merkezli varlık yönetimi şirketi AdvisorShares Investment, geçtiğimiz Çarşamba günü yönettiğini ETF’ler arasına bir yenisini daha ekledi.


Yeni ETF, AdvisorShares Poseidon Dynamic Cannabis ETF (PSDN), ağırlıklı olarak kenevir üretimi yapan şirketlere yatırım yapıyor. Fon, AdvisorShares ve Poseidon Investment tarafından ortak olarak yönetiliyor. Yatırım yaptığı alanlar anlamında tıbbi araştırma, tarım ve ilaç sektörlerinde bulunan şirketler yer alıyor.
Fonu diğer kenevir ETF’lerinden ayıran özelliği, portföyündeki bazı menkul kıymetlerde kaldıraçlı işlem yapabilmesidir. İzahnamesine göre, yapılacak kaldıraç işlemini 1,5 katına kadar artırabilmektedir. Fonun %0,92’lik gider oranı bulunmakta.
Şirket, AdvisorShares Pure US Cannabis ETF (MSOS) ve AdvisorShares Pure Cannabis ETF (YOLO) olmak üzere iki kenevir ETF’i daha yönetiyor.

ABD Ne Düşünüyor?

Joe Biden’ın da keneviri yasallaştırmaya sıcak bakması fakat başkan seçildikten sonra bununla ilgili adımları atmakta yavaş kalmasıyla kenevir ETF’leri eski zirvelerini yeniden test edecek alan bulamamıştı.

Ancak kenevir ETF’leri ABD Meclis Üyesi Nancy Mace’in, keneviri federal düzeyde yasallaştıracak yeni bir yasa tasarısını açıklamayı planladığının tweet’ini attıktan Kasım ayının başında kenevir ETF fiyatlarında sınırlı bir artış kaydedildi.

İşlem hacmi en yüksek 3 kenevir ETF’inin 1 yıllık performansı

ABD’de kaç kenevir ETF’i var?

Şu anda ABD borsalarında aktif olarak 10 farklı kenevir ETF’i işlem görüyor.

Dünya Ne Düşünüyor?

Kenevir gibi uyuşturucu maddelerin yasallığıyla ilgili baktığımızda aslında birçok ülkede illegal maddeler olarak anılmaktadır. Ancak ABD’de ise işler biraz daha farklı. ABD için dünyadaki en illegal maddeler dostu yasalara sahiptir diyebiliriz. Şu anda 10 ABD eyaletinde tıbbi amaçlarının dışında keyfi olarak kenevir kullanımı yasaldır.

Dünyada Kenevirin Yasallığı

kaynaklar

https://www.etf.com/sections/daily-etf-watch/firm-launches-its-3rd-marijuana-etf

https://www.etf.com/sections/features-and-news/marijuana-etfs-blaze-higher

PSDN İzahnamesi: https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/0001408970/000182912621014030/ck0001408970-20211110.htm

AdivorShares PSDN: https://advisorshares.com/etfs/psdn/

ABD Piyasalarında Yeni Bir “Kenevir” ETF’i
Giriş Yap

ETF GÜNDEM ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!